Europa e la Vișegrad

Știți ce-i acela un bulibașă? Un soi de rege, care conduce o pleiadă de baroni.

Problema este însă că s-a ajuns la concluzia că e mai bună o conducere pluricefală, așa, ca un conclav.

Și această idee se observă că e bună nu doar în plan intern, ci și regional.

Când Germania, de pildă, a dorit să devină bulibașă, s-a ridicat Franța în apărarea principiilor pe baza cărora a fost constituită Uniunea Europeană. Dacă nemții vor continua să aibă aceeași atitudine, probabil că francezii se vor alia cu italienii, în situația în care există oricum o problemă cu Marea Britanie.

Dar pentru că tot discutăm de UE e bine să amintim și de grupul de la Vișegrad, adică de Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia. Rolul său poate fi acela să condiționeze Uniunea să nu aibă un comportament discreționar, precum cel afișat de germani.

Însă, în acest grup e de evitat ca Polonia să aibă rolul de bulibașă. Deci e necesară și la acest nivel o democratizare a deciziei.

După care organizația se poate extinde cu România, Bulgaria, Slovenia, Croația, chiar și cu Serbia sau Muntenegru, dacă vor fi găsite apte pentru UE.

Reiterez însă, fără să devină cineva bulibașă. Fiindcă atunci când te opui tendinței hegemonice a unui stat în UE, acest lucru e necesar să se producă și în interiorul structurii din care faci parte.

Sloganul unei astfel de mișcări ar putea fi: ”Fără stăpân!”. Iar circumstanțele în care structura poate să nu fie hegemonică este cea a unei convergențe reale, atât din punct de vedere economic, cât și socio-cultural.

Dacă spiritul european funcționează mai bine în varianta Vișegrad decât Bruxelles, acest lucru se va concretiza într-o polarizare a grupului estic bazată pe cooperarea economică, pentru că social și cultural diferențele sunt nesemnificative.

Toatea acestea însă cu precizarea că trebuie eliminat pericolul, în interiorul Vișegradului, a conservării unei clase politice cu tendințe hegemonice, ce se asociază cu corectitudinea politică.

În fine, nu vreau neapărat să reamintesc definiția premiată în 2010, la un concurs din Statele Unite, a politically correct: „Este o doctrină, cultivată de o minoritate delirantă, ilogică, promovată de mass-media oficială, care susține că e posibil să apuci o bucată de rahat, de partea curată.”

Important este că indiferent din grupul în care face parte un stat, din UE, zona euro sau Vișegrad, așteptările societății vor fi aceleași din punct de vedere politic, să evolueze sub zodia democrației, pe baza unor decizii ce se regăsesc în consultarea populară.

Dar tocmai de aceea educația trebuie să aibă un rol definitoriu în vederea obținerii unei reale democratizări și a îndepărtării pornirilor hegemonice asociate principiului opresor și manipulator al corectitudinii politice.