Idei de afaceri: Cum să rămâi cu bani când ai vocaţia eşecului!

Televiziunile, în strânsă legătură cu superficialitatea şi sărăcia publicului, concurează ziarele, astfel încât n-a mai rămas mare lucru din presa tipărită.

Noroc că DNA, Procuratura şi Justiţia lucrează. În închisori intră demnitari, businessmeni şi latifundiari. Un birou de scris cărţi de redus pedeapsa reprezintă o variantă de reconversie profesională ideală pentru jurnaliştii rămaşi fără serviciu.

O idee de afaceri ce ar putea depăşi ferma de râme, fabrica de melci, salonul de bronzare şi atelierul de haine pentru câini propuse de revistele de profil. Şi – reiterez – momentul ales pentru a începe un astfel de business e propice, deoarece foştii patroni ai ziariştilor sunt din nou după gratii, şi ar putea dori, pentru a câştiga o lună de libertate, să-i adauge studiului comparativ al epocilor recente prin care a trecut România, încă un volum.

Sigur că dacă foştii moguli ar apela la un birou de specialitate pentru redactarea unei noi cărţi, asta n-ar ştirbi cu nimic din meritele scrierii primei lucrări. Pentru că trecerea de la redactarea unor prospecte de acţiuni necotate, la editarea unei cărţi economice reprezintă un salt uriaş. Îmi amintesc că aveam un coleg de clasă, care când era întrebat: „Ce e tatăl tău?”, răspundea: „Scriitor.” „Păi şi ce scrie” se interesa învăţătoarea. „Cu creta, pe vagoane.”, explica el. Colegul meu a reuşit însă să-şi depăşească părintele, e matematician, şi scrie culegeri. Iată un important pas înainte, similar cu trecerea de la scrierea de prospecte, la cea de cărţi.

Bine, dar ce subiect memorabil ar trebui să-i propună magnatului din puşcărie biroului de scris cărţi de redus pedeapsa? Donald Trump, ajutat de jurnalista Meredith McIver, le-a arătat oamenilor cum să gândească în stil mare şi cum să nu renunţe niciodată, ca un campion. De ce n-ar scrie şi mogulul din detenţie o carte – împreună cu un ziarist – în care să arate că şi atunci când afacerile îţi intră în faliment, dacă ai karma bună poţi rămâne cu mulţi bani? Şi bineînţeles că această idee trebuie explicată cu detalii, pentru ca cititorii să poată învăţa. Să li se spună cum mai întâi trebui să-i angajezi pe cei mai buni finanţişti ai ţării ca să-ţi construiască un imperiu economic. Deci, să-ţi pui la punct un business foarte diversificat, pentru a fi credibil. Iar apoi dacă tot pe ce pui mâna se strică, chiar dacă i-ai angajat pe cei mai buni specialişti, înseamnă că nu poate fi vorba decât de ghinion. Însă, în cele din urmă, destinul are un rol decisiv şi-ţi permite să devii bogat, precum Donald Trump.

Iată, aşadar, o carte care nu s-a mai scris – nici Trump n-a avut curajul – despre predestinarea în afaceri.

E adevărat că persoana în discuţie nu era singura care putea cere redactarea unui cărţi gen cum să rămâi cu bani când ai vocaţia eşecului. Din păcate, celălalt proprietar de trust de presă şi de lanţ de micro magazine – ce a dat faliment după ce a tras lichiditatea din piaţă – a fost declarat decedat.