Statul național unitar mafiot

„Naşul”, „A fost odată în America”, „Băieţi buni”, „Casino”, „Donnie Brasco”, „Scarface” sunt filme cu reglări de conturi la foc automat, afaceri ilegale, o lume a violenţei pe care realizatorii încearcă să o aducă în atenţie ca pe vremea gangsterilor Al Capone, Lucky Luciano sau Carlo Gambino, ca să tragă concluzia că e de neacceptat.

Şi apoi, pe seama motivulul indus, că domnia legii trebuie să se impună, oamenii încep să se bucure atunci când ziarele scriu că a fost decapitată Cosa Nostra după loviturile date clanurilor Gambino, Genovese, Lucchese, Colombo, Bonano şi arestarea naşului mafiot John Gotti.

Din vechile famiglii au rămas mai mult Oscarurile primite sau nominalizările lui Robert de Niro, Al Pacino ori Joe Pesci, dar întrebarea este dacă societăţile prezentate în filme, ca fiind nesigure, erau mai liberale decât cele din momentul de faţă. Pentru că, probabil, în prezent, cele două entităţi, statul şi mafia, s-au reorganizat într-una singură: statul mafiot.

Ia gândiţi-vă un pic. Organizaţiile mafiote încasau taxe de protecţie din cartierele pe care le controlau. Dar nu-şi puteau permite să-şi omoare businessul. Aşa că, în perioadele dificile, relaxau fiscalitatea pentru a nu omorî găina cu ouă de aur. Pe când acum politicienii, după ce au eliminat „impozitarea” paralelă, acţionează precum un monopol, redenumesc taxele de protecţie accize şi nu le reduc în timp de criză, din contră.

Fostul ministru de interne italian Angelino Alfano a scris o carte numită „La mafia uccide d’estate” și chiar s-a apucat să spună când îi vâna pe nașii mafioți: „Statul câştigă, Mafia pierde”. Iar acelaşi lucru îl vor şi oamenii obişnuiţi când se uită cu inima cât un purice la televizor să vadă dacă e eliminat sindicatul crimei. Problema este însă, reiterez, dacă atunci când pierde mafia, câştigă capitalismul sau dacă, de fapt, e restrânsă neîncetat libera iniţiativă sub pleiada de impozite menite să eradicheze flagelul, cu scopul creării unui stat puternic şi autoritar, capabil să lupte cu mafia.

Dar dacă tot au reuşit autorităţile să-i vină de hac mafiei, atunci poate că ar fi cazul ca DNA din România să devină o noţiune generalizată la nivelul întregii Uniuni Europene, fiindcă există suspiciunea, cum am sugerat mai devreme, că în locul mafiei au apărut statele mafiote. Politicienii greci sunt responsabili pentru o datorie publică imensă, iar cei italieni, care spun că pierde mafia şi câştigă statul, au făcut una similară. Şi apropo de asta, oare de ce era mai mereu asociat Berlusconi cu statul mafiot? Să fie o nouă modă în clasa politică din UE?!

Dar fiindcă tot am adus în discuţie DNA, nu de o românizare a Europei vreau să vorbesc, ci de faptul că Brexitul a vrut să le sugereze politicienilor europeni că a venit momentul să se restaureze reperele capitaliste, pieţele şi respectul faţă de proprietatea privată.

Să fim cinstiți: nimănui nu-i place capitalismul. Capitalismul pe bune, economia de piață adevărată. Cea în care talentul, competențele, puterea de munca și inspirația personală determină averea și nivelul de trai ale fiecăruia. În care statutul social depinde direct de capacitatea de a anticipa și de a satisface de fiecare dată mai bine decât alții nevoile semenilor. În care nimeni nu este protejat de concurență, niciun succes nu e definitiv și nicio avere nu e ferită de ruină.

Dar o astfel de lume n-ar fi câtuși de puțin o junglă marcată de agresivitate și lăcomie, în care oamenii și-ar fi lupi unii altora, după cum sună refrenul stângii. Dimpotrivă. Pe de altă parte, nici n-ar fi o lume comodă. Mai precis, n-ar fi comodă pentru cei care trăiesc extrem, extrem de comod în momentul de față.

Întregul sistem economic mondial pare construit pentru a proteja privilegii dobândite. Iar asta fie că vorbim despre state corupte și semimafiote, conduse de clanuri, fie că vorbim despre state care proclamă „domnia legii” și unde corupția și favoritismul fățiș sunt înlocuite de sisteme legislative și de reglementare menite să împiedice accesul nou-veniților pe piețe și să ferească de competiție business-urile și companiile deja consacrate.

Să fim cinstiți: e profund neplăcut să fii nevoit să trăiești uitându-te în permanență peste umăr să vezi dacă nu cumva te ajunge concurența din urmă. Toți ne dorim siguranță, previzibilitate, tihnă. Toți dorim să ne simțim protejați. E omenește. Și de aceea, de fapt, nu iubim capitalismul. Nici nu trebuie să-l iubim. Trebuie doar să-l practicăm și să-l susținem. Pentru că e singura formă onestă de organizare economică și singura în care omul simplu, comun, fără calități speciale, fără mare talent social și fără „intrări” privilegiate, are o șansă de reușită.

Nu vreau însă să închei cu generalități, ci cu un mesaj cât se poate de limpede despre România, acea parte integrată în UE de care americanii ar vrea să se apropie dacă în locul relațiilor mafiote, al înțelegerilor pe sub masă, ar prevala cele de piață. Fiindcă dacă acest lucru nu se produce, dacă nu câștigă capitalismul, ci doar statul, ce a preluat și mafia privată, s-ar putea să se observe că în locul capitaliștilor din Vest, aici, la noi, vor veni tot mafioții mai puternici din Est, pe principiul că peștele mare îl înghite pe cel mic.