Economia lăsată pe mâna freenlancerilor și influencerilor mărește prețurile din cauza pierderilor de productivitate

Comunistul Chaplin l-a ironizat pe capitalistul Ford în pelicula Timpuri Noi. Banda de producție, cea care a asigurat supraviețuirea magnatului auto în criză, e pe cale să cedeze din nou locul producţiei artizanale. Spun din nou pentru că anterior benzii automobilele erau realizate de la cap la coadă de aceeaşi persoană. Ulterior, insuficienţa personalului calificat , în paralel cu extinderea producţiei, a angrenat lucrători ce realizau operaţiuni simple, tip.

Ajungem în prezent şi observăm că lanţurile logistice cu activităţi integrate pe orizontală, precum industria auto sunt mai departe afectate şi e încurajată în continuare munca freelancerilor.

Lucrul pe cont propriu este stimulat şi pentru că dispar contractele rigide de muncă, ce oferă singuranţă lucrătorilor sindicalizaţi, apăraţi de contractul colectiv şi de codul muncii. Da, numai că atunci produsul nu e de serie și costă mai mult. E suportată de consumatorul final micşorarea semnificativă a productivității, dar şi plata unei prime de risc, generată de discontinuitatea comenzilor.

Timp în care e puţin probabil ca statul să se micşoreze. Se disipează şi își micşorează puterea de negociere doar sectorului privat, cel public se întăreşte, ba chiar freelancerii vor suporta taxe mai mari pentru “mai mult verde”. Şi nu doar verdele măreşte povara fiscală, ci și sectoarele strategice, pentru că, din cât se vede, lumea e cu arma la picior. Jumătatea de economie, cea înregimentată, va fi total diferită de cea “eliberată”, dar la nivelul căreia erodarea productivității atârnă în preţuri. Chiar așa ce părere aveți că popoarele acordă cel mai mare respect Armatei și Bisericii, cele mai puțin democratice instituții?!

Important este să aibă loc saltul tehnologic, ceea ce ar îndepărta criza şi spectrul unui mare război, speră încă promotorii lucrului de acasă, flagel ce n-a putut fi evitat pe vremea lui Chaplin şi Ford. Dar cu ce se realizează saltul, cu divertisment, cu jocuri şi gadget-uri? De obicei pentru salturi e nevoie de științe fundamentale şi la acest nivel e cam greu să vorbim de freelanceri.

Ca să rezum, nu e suficient să spui prostii în speranța că dacă te corectează cineva înveți din greșeli. Trebuie să mergi înainte cu ceea ce ai în cap, dacă ai, dacă nu, la un moment va trebui să admiți că deși îți lipsesc soluțiile ai adunat destui bani. Și Ramses al II – lea a mințit ca să nu se observe că nu a fost în stare să câștige la Kadesh, dar de atunci au trecut mii de ani și din moment ce ajungem iarăși în această secvență înseamnă că avem “faraoni” proști, chiar mai proști decât cei dinainte. Când vor accepta că nu ei sunt viitorul, societatea va fi fost extrem de suferindă din punct de vedere etic, moral, social și economic.