Din România pleacă și copiii. Rămânem doar cu forța de vot!

Numai cine nu vrea nu vede că nu mentalitatea comună ne-a inclus în spațiul comun UE, ci faptul că politicienii, depășiți de problema socială, i-au trimis pe români după capitaliștii care lipseau din țara lor.

Din păcate însă, migrația continuă și s-a propagat la alte niveluri. Adică, nu mai pleacă doar cei care caută un loc de muncă mediu, ci aceia ce ar trebui să constituie elita reală (și nu politică) a societății. Fiindcă părăsesc țara medici, ingineri, profesori și viitori studenți, ce urmează să practice – în afară, nu la noi – respectivele profesii.

Așadar, tabloul falimentului unui areal dominat de politică și unde gestionarea economiei nu are importanță este complet. Nu emigrează doar cei ce nu-și găsesc un loc de muncă, ci și cei ce și-au luat gândul că l-ar putea găsi.  Fug din România lucrătorii încă neformați, pentru a se realiza potrivit performanțelor pe care le poate avea, în condițiile în care castele îi opresc să o facă în spațiul de origine. Asta cu precizarea că instinctul se poate manifesta numai unde nu-i reprimat dicreționar, în locurile în care nu se face selecție adversă și hazard moral.

E limpede că atunci când politicul impune – la toate nivelurile – manageri ale căror principale criterii de selecție sunt șantajabilitatea și răspunsul prompt la comandă, lucrurile n-au cum să meargă, dar e mai mult decât atât, lucrătorii conduși militărește dezertează.  Iar lipsa de încredere se transmite din prezent în viitor, și nu mai pot fi ținuți în țară nici măcar copiii sau adolescenții.

Dacă acest fenomen nu-i sesizat la adevărata sa anvergură, și conducătorii șantajabili și înregimentați continuă să manevreze destinele oamenilor, atunci singurul lucru de făcut – din toate punctele de vedere – este abandonarea României, deoarece e acaparată de persoane și grupuri care nu știu ce înseamnă cultivarea unei națiuni pentru a i se asigura prosperitatea.

Un manager bun este acela care permite unei companii să funcționeze indiferent dacă o supraveghează direct sau nu. Cu alte cuvinte, un business e viabil dacă merge și atunci când lipsește coordonarea unicefală, pentru că ar trebui să conteze doar modul de funcționare implementat.

Ca să dăm un exemplu din domeniul bancar, există o instituție de credit, poate cea mai importantă, ce mai poartă încă amprenta celui care a creat-o.

Da, însă astfel de exemple sunt rarisime și de aceea din ce în ce mai mulți români – până la copii și adolescenți – susțin că nu prea mai e nimic de făcut aici.