Nu ne putem fura căciula pe termen lung

În fiecare galaxie, inclusiv în Calea Lactee, există câte o gaură neagră care își face de cap. Adică, o bucată de spațiu cu un câmp gravitațional extrem de puternic ce înghite tot ce prinde, inclusiv lumina.

S-a descoperit însă că aceste găuri n-ar fi chiar un hău fără fund. Se pare că din materia atrasă iau naștere stele, cum este soarele nostru.

Deci s-ar părea că respectivele zone ar fi niște locuri cu rol de reciclare pentru ceea ce devine perimat. Iar rezultatul e demn de pasărea Phoenix.

Din câte se observă cam astfel funcționează natura. Ceea ce e capabil să-și păstreze caracteristicile nealterate rezistă, ceea ce nu se constituie în materie pentru altceva.

Lumesc vorbind așa se face dreptatea. În acest fel s-ar părea că o împarte Dumnezeu, care, de fapt, doar permite unor particule să ajungă la echilibru.

Dar la fel cum se poate discuta de împărțirea dreptății se poate vorbi și de predestinare. Particulele tind spre o structură predefinită, ceea ce înseamnă că viitorul are o influență asupra prezentului. Structură ce suferă modificări în funcție de permutarea anterioară.

Cu alte cuvinte, dacă înțelegi cum funcționează sistemul și te faci util lui, Dumnezeu îți dă viață lungă. Precum le-a dat lui Set, Enos, Cainan, Maleleil, Enoh, Matusalem, Laneh sau Noe din Vechiul Testament.

Iar ceea ce constituie răul absolut pare să semene cu comunismul ateu și intervenționist, care încearcă să supună natura. Și aici merită pus indexul pe cei ce ne-au trecut la capitalism doar cu numele, fiindcă, în realitate, tot în comunism am rămas. 

Ei au zis că fac niște legi care să-i permită societății să nu mai funcționeze discreționar, ci etic. Să nu mai aibă la bază selecția adversă și hazardul moral. 

Însă legislația “capitalistă” doar a adoptat niște noțiuni care să rezoneze cu economia de piață, deoarece, ca spirit, e la fel ca înainte. Auzim și învățăm termeni pompoși sau tehnici, dar se apelează la aceștia pentru a epata. Adoptăm numai noțiunile în limbaj, fără a trece cu adevărat la capitalism. Există o anumită terminologie, fără să se știe să se opereze cu factorii enumerați..

Și, din păcate, pentru cei ce nu converg în direcția în care le e asigurată supraviețuirea nu rămâne decât să le fie împărțită dreptatea, să fie judecați.

Deși Taleb a spus-o sub altă formă, înseamnă cam același lucru: Pe termen lung e mai probabil că te vei păcăli pe tine însuți decât pe ceilalți.